Till undermeny Karta Kontakt

Alsike skola

Konstnär 1: Markurs Degerman
Titel: Torrpoolen, 2007
Konstnär 2: Pia Sandström
Titel: Hitom skogen, bortom de stora haven, 2007
Material: gestaltning av inomhustorget på Alsikeskola med trä, textilier, fotografi, glas, aluminium och linoleum.

Alsike skola byggdes under 2007 ut med etapp 3, bland annat med en ny del för högstadieeleverna. Inomhustorget, det så kallade bibliotekstorget, utanför matsalen, blev placeringen för den konstnärliga utsmyckningen, eftersom det är den naturliga mötesplatsen på skolan, och det rum där alla elever passerar till och från matsalen. Konstverket av Sanne Sihm och Johanna Lundin, som tidigare hängde på torget, flyttades samtidigt till en central placering i matsalen.

Målet med projektet var att skapa ett rum med en tydlig identitet, där alla elever kunde finna sin plats. En del av utsmyckningen fick gärna hålla en funktionell prägel, till exempel i form av sittplatser till eleverna. Uppdraget gick till Markus Degerman och Pia Sandström som tillsammans fick finna formen för rummet.

Markus Degerman

Torrpoolen är en möbel, en mötesplats och kanske även en skulptur som går att använda eller bara titta på. Torrpoolen handlar om att exempelvis blanda det ena med det andra, det vanliga med det ovanliga eller det lite småtråkiga med det roliga.

Pia Sandström

Hitom skogen, bortom de stora haven består av markiser av tryckt jeansliknande tyg och fotografi etsat på glas i en fönsterram - ett rund fönster mot en annan värld.
”Jag tänker på när jag själv gick i skolan och det mesta cirkulerar kring vad som händer där. Samtidigt drömde jag mig långt bort, med tankar om vad som händer sedan. Hitom skogen ligger Alsike, bortom de stora haven väntar världen.”.

  • Senast uppdaterad 15 aug 2014