Till undermeny Karta Kontakt

Bloggen om CIK

Plats för föreningsaktiveter och spontanaktivitet, tillgänglighet för alla, brandsäkerhet, färg- och materialval, ljus, ljud och inredning. Det finns massor med frågetecken som ska rätas ut innan CIK-projektet är i hamn.  Här berättar Fritid- och kulturkontoret  om sin vardag i projektet. 

 

Konsten att skapa lust till rörelse – vi inspireras i danska Odense

10 maj 2017 

odense anläggning

 

Danmark har på många sätt kommit längre än oss i Sverige när det gäller spontanidrott och smarta lösningar för människors rörelse och motion. 

Vi i ledningsgruppen för Kultur och fritid i Knivsta befinner oss i Danmark för att se och lära och hämta hem inspiration till vår verksamhet och våra anläggningsprojekt. Första dagen har vi spenderat i Odense tillsammans med Jens Troelsen, Professor och Head of Active Living Research på University of Southern Denmark.

Jens visade runt och demonstrerade universitetets kronjuvel, friidrottsanläggningen Atletikstadion. Den är till stora delar utformad för att inspirera och locka till rörelse, hos alla åldersgrupper. Friidrott, hinderbana, lek och styrketräning samsas på en och samma plats. Det är en otroligt imponerande anläggning där allt är speciellt framtaget för platsen med en grundläggande tanke att det ska finnas något för alla, men också att man ska kunna leka och tävla mot varandra trots olika fysiska förutsättningar. Barn mot förälder och gammal mot ung. 
Anläggningen används av i genomsnitt 200-300 personer varje dag och skolklasser kommer ofta på besök. 12 miljoner danska kronor för anläggningen känns som väldigt väl investerade pengar, kul att se!

Jon Hulander/Kultur- och fritidssamordnare

 

 

Besök på Messingen

4 maj 2017

Besök på Messingen i Upplands Väsby

Ulf Bjöns (i mitten), chef för Messingen tog emot oss. Med på bilden är Carina Nordlander och Jon Hulander från Knivsta 

 För en tid sen var vi en delegation som besökte Messingen i Upplands Väsby. Messingen är ett multifunktionellt komplex med gymnasium, kulturskola, konsertscen, bio och idrottsanläggningar. Det var intressant att få se hur de kombinerade skola, fritidssysselsättning, kulturverksamheter och kulturskola under samma tak. Under senaste året har vi varit och besökt flera olika anläggningar med liknande koncept - att blanda olika typer av aktiviteter. Spontant känns det som att CIK är otroligt genomtänkt, i nära samarbete med de verksamheter som kommer att ha tillgång till byggnaden och dess bi/sido-områden. Kul! Magnus Holmström/Lärare på Knivsta kulturskola

 

Plats för spontan aktivitet

3 april 2017

 Ungdomar i dramaaktivitet

Drama är kul!

Vi vill att centrum för idrott och kultur ska kunna användas för spontana aktiviteter, att det ska vara en plats där man kan röra på sig och ha kul. Vi funderar mycket på hur vi kan göra CIK till en sådan plats.

Bland annat därför var vi med på konferensen Sport Futura på nya IFU Arena i Uppsala i slutet av mars. Där lyftes intressant statistik från Danmark där man satsar stort på anläggning av parkour, skateytor och liknande platser i det offentliga rummet. Men trots det ser de en minskning av spontanaktivitet. Erfarenheten är att man i anslutning till spontanidrottsytor också behöver ledare och andra möjliggörare som inspirerar och lockar till aktivitet.

Det här är intressanta och viktiga perspektiv som vi tar med oss i arbetet med CIK och med andra anläggningar. 

 

CIK ska vara tillgängligt för alla

27 mars 2017 

Tillgänglighetsfrågorna är centrala och viktiga för att CIK ska bli en mötesplats för alla.I förra veckan hade vi ett nytt möte med representanter från HSO i Knivsta om tillgängligheten utifrån de senaste ritningarna. Vi diskuterade allt ifrån storlek på hissar och placering av RWC-toaletter till flöden och brandsäkerhet.

Viktiga synpunkter som vi för vidare till projekteringen och arkitekter.  

 

Hurra - vi har tagit första spadtaget!

21 mars 2017

Ett glatt gäng från Fritid- och kulturkontoret, vid första spadtaget för Centrum för idrott och kultur

Vårt superglada gäng – Lena Larsson, Fritid- och kulturchef, Sandra Jardemalm, chef för ungdomsverksamheten, Runa Krehla, tidigare medarbetare på Fritid- och kulturkontoret, Amanda Vide, praktikant, jag själv också Carina Nordlander, fritidschef.

I fredags togs äntligen det första spadtaget för CIK. Kommunen har jobbat länge med planeringen och det känns fantastiskt roligt att anläggningen nu blir verklighet. Det ska bli så roligt att jobba vidare med att fylla anläggningen med spännande aktiviteter – och där är förstås alla ni aktiva föreningar våra viktiga samarbetspartners. Vi från Fritid- och kulturkontoret hoppas att ni vill vara med oss i det här viktiga arbetet hela vägen fram till mål.

Jon Hulander/Kultur- och fritidssamordnare

  • Senast uppdaterad 17 aug 2017