Till undermeny Karta Kontakt

Säkerhet och kris

Bilkö i snöoväder

 

Knivsta är en trygg kommun att bo i. Det visar undersökningar som genomförs regelbundet, bland annat av Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Det är viktigt för en kommun att arbeta förebyggande med säkerhet, men också att den har en beredskap för små och stora kriser. I Knivsta arbetar Brandkåren Attunda med såväl förebyggande arbete som direkta ingripanden vid olycksplatser och bränder.

I kommunen finns en krisledningsorganisation som kan aktiveras både vid mindre och större störningar i samhället.

För människor som drabbats av akut katastrof aktiveras en så kallad POSOM-grupp för psykiskt och socialt omhändertagande.

På dessa sidor kan du läsa om vad kommunen gör och vad du själv kan göra för att mildra konsekvenserna av en kris.

Bra att tänka på innan strömmen går

I vår vardag är vi beroende av att ha tillgång till el, värme och vatten. Men ibland händer det att strömmen går och det kan ta lång tid innan den kommer tillbaka. Du kan till viss del själv påverka hur hårt du drabbas om det blir avbrott i försörjningen av el, värme och vatten.

Samla viktiga saker

Samla alla viktiga saker på ett ställe lätt att hitta till:

  • Tändstickor
  • Stearin- och värmeljus
  • Dunkar att hämta vatten i
  • Radio med batterier
  • Sovsäck och filtar
  • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
  • Campingkök och bränsle
  • Mat som klarar rumstemperatur (till exempel konserver)
  • Ha gärna en färdig och lättillgänglig lista med telefonnummer till anhöriga, bekanta, kommu­nen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården. Den kommer väl till pass om mobilnä­tet och internet inte skulle fungera.

Reservbelysning

Vid ett längre elavbrott gäller det att ordna någon form av reservbelysning. Ficklampor och reservbatterier är bra att ha hemma. Stearinljus ger både värme och ljus men en fotogenlykta är en effektivare ljuskälla.
Ta vara på värmen

Kyla är förutom brist på vatten och mat det som påverkar vår förmåga mest. Därför gäl­ler det att försöka hålla värmen. Finns det kakelugn eller öppen spis är det till stor hjälp. Den näst bästa nödvärmaren är en fotogen- eller gasolkamin.Det kan också hjälpa att slå upp ett tält inomhus och krypa in i det.

Vatten

Vid ett elavbrott försvinner vattnet. Kommunen kan ställa upp med vattentankar.Då är det bra att ha dunkar hemma, gärna med en tapp, för att kunna hämta vatten.

Mer information

Via länkarna till höger finns mer information om vad du själv kan göra för att begränsa hur du påverkas vid en kris.

  • Senast uppdaterad 24 maj 2018