Till undermeny Karta Kontakt

Invigning av ”Barnens hälsning till Knivsta där framtiden bor”

2017-05-15

På förskolans dag torsdagen den 18 maj samlas 700 förskolebarn vid kommunhuset i Knivsta för en alldeles speciell vernissage. Då invigs en fem gånger fem meter stor vepa som Knivstas förskolebarn har arbetat fram och som ska förgylla kommunhusets yttervägg. Samtidigt öppnas en stor utställning i kommunhuset med barnens alster om Knivsta. Det blir glassbil och andra festligheter för att fira målgången med projektet att synliggöra barnen i det växande Knivsta. 

Var i Knivsta vill du gå när du är ledsen? Vilken plats skrattar du mest på? Vilken plats skulle du vilja visa någon som hälsar på dig?

Det här är några av de frågor som förskolebarnen i Knivsta har jobbat med det senaste året i projektet ”Barnens hälsning till Knivsta där framtiden bor”. Barnen har fått välja ut platser som väcker nyfikenhet och engagemang och förskolorna har sedan utforskat platserna med barnen för att hitta deras tankar om Knivsta. Syftet har varit att låta barnens röster mötas, synas och höras i Knivsta. 

Arbetet har dokumenterats av pedagogerna, och barnens alster med teckningar, ljud och filminspelningar, konstverk och funderingar kring platserna har samlats i en stor utställning. Barnen har också arbetat fram en stor vepa som ska förgylla kommunhusets östra yttervägg under sommarhalvåret. Vepan har beställts av utbildningsnämnden och innehåller ett urval av teckningar i tre teman: ”Det är här vi är tillsammans”, ”Dåtid, nutid, framtid” och ”Det växer”. Hela projektet har utgått från Reggio Emilia-pedagogiken och två specialistutbildade konstpedagoger, så kallade ateljeristor, har deltagit i arbetet.

- Det har varit en fantastisk process under året som har lett till ett ökat samarbetet mellan kommunala och fristående förskolor. Vi vuxna har tränats i att vara nyfikna på barnens sätt att förhålla sig till sin närmiljö. Det ger verkligen mersmak - vi kommer fortsätta den här typen av arbete framöver, säger Monika Warsén, utvecklingschef vid utbildningskontoret  i Knivsta kommun. 

Media är varmt välkomna att prata med barnen och ansvariga för projektet, vara med när vepan invigs och inte minst – ta del av barnens spännande alster i utställningen.

Tid och plats:

18e maj, klockan 9.30 utanför kommunhuset i Knivsta
- Vepan invigs under festliga former
- Invigningstal av Björn-Owe Björk (KD), ordförande utbildningsnämnden
- Glassbil serverar glass till alla 700 barnen, uppträdande, festligheter
- Utställningen ”Barnens hälsning till Knivsta där framtiden bor” pågår i kommunhusets entréplan

 

För mer information:

Monika Warsén, utvecklingschef utbildningskontoret Knivsta kommun tel 018-34 72 04   Monika.Warsen@knivsta.se
Björn-Owe Björk (KD), ordförande utbildningsnämnden tel  0702-25 44 95 Bjorn-Owe.Bjork@knivsta.se
Christina Gottfridsson, ateljersita  tel 0704-978573
Frida Ström, ateljerista tel 0703-977696

  • Senast uppdaterad 15 maj 2017