Till undermeny Karta Kontakt

Många ideella skräpplockare i Knivsta

2019-07-05

skräpplockare 420

Agneta Gidstedt, Urban Grip och Claes Liljebladh (på bild) samt Sylvia Karlsson har under våren plockat skräp i bland annat Ar på eget inititiativ.  

Under våren har flera grupper av privatpersoner på eget initiativ kontaktat kommunens Park- och naturenhet och erbjudit sin hjälp med att hålla rent i kommunen. 

Ideella grupper

En av grupperna, som består av Agneta Gidstedt, Claes Liljebladh, Urban Grip och Sylvia Karlsson, har under våren plockat skräp främst i industriområdet Ar, men även längs med Gredelbyleden ner mot E4n. För några dagar sedan var sista arbetspasset för denna termin men gruppen kan även tänka sig att hjälpa till framöver. De har fyllt en privat släpkärra med skräp i Ar; allt från kylskåp till säckar fulla med fotoalbum som folk har dumpat i området. De tog kontakt med kommunen innan de startade sitt arbete och fick hjälp med säckar, reflexvästar och viss hämtning av säckar.

Under våren har även en annan ideell grupp på tre personer med Ulf Swenson i spetsen på eget initiativ plockat skräp i Kölängsskogen mitt emot Kretsloppsparken och på ytterligare några platser i centrala Knivsta. De kontaktade kommunen och fick hjälp med säckar och att hämta säckar. 

Engagerade ungdomar

Föreningen Knivstas Future består av ungdomar i 16-årsåldern mestadels boende i Alsike. De anordnade en skräpplockardag i Alsike den 22 april. Knivstas Future köpte för egna pengar sopsäckar och gav även den som samlat in mest skräp pris för sin insats. Gruppen är inspirerad av Greta Thunberg men föredrar att göra event i stället för att strejka. 29 september anordnar gruppen ett nytt skräpplockningsevent. Håll utkik på sociala medier i Knivsta!

Så stöttar kommunen ideella krafter

Knivsta kommuns Park och naturenhet stöttar dessa ideella krafter genom att skänka rullar med sopsäckar, hämta skräpet och låna ut reflexvästar och handskar. Om du vill hjälpa till eller har frågor är du välkommen att vända dig till kommunens Park och Naturenhet via Kontaktcenter Knivsta på 018- 34 70 00 . 

- Att hålla rent är en viktig fråga och det är glädjande att det engagerar så många invånare i alla åldrar, säger parkingenjör Ann-Catrin Thor. 

Annat som också är bra på skräpfronten

Vassunda handboll (lag F-05) anmälde sig till Städa Sverige, de städade vid Knivstaån och runt stationen samt vid Särstabadet. Genom Städa Sverige kan idrottsföreningar även få ekonomiskt ersättning till klubbarbetet för sin städning. Se länk till höger. 

I samband med Förskolans dag 16 maj i år städade några av Knivstas förskolor bland annat utanför Kretsloppsparken.

 
  • Senast uppdaterad 5 jul 2019