Klartecken för fyra spår i infrastrukturplan

2018-06-07

Järnvägsräls

När regeringens nationella plan för infrastruktur åren 2018-2029 presenterades i början av veckan så fanns en utbyggnad av järnvägen mellan Uppsala och länsgränsen mot Stockholm med.
Beslutet innebär klartecken för projektstart av en utbyggnad av Ostkustbanan till fyra spår mellan Uppsala central och Myrbacken vid länsgränsen Uppsala/Stockholm.

Det här kommer ge en ökad kapacitet i järnvägsnätet och innebär att järnvägen blir mer pålitlig och mindre störningskänslig. Beslutet möjliggör också ett nytt stationsläge i Alsike. Byggstart för projektet uppges i regeringens plan ske under 2024-2030.

Kommunen väntar nu på att planen ska levereras i sin helhet, därefter ska den analyseras för detaljer.

- Det är glädjande att Knivsta kommun nu får förutsägbara planeringsförutsättningar. Nu går arbetet vidare med fördjupad planering för den fortsatta utvecklingen av Knivsta. Tidshorisonten är 40 år och mycket kommer att hända under den tiden som vi inte kan förutse idag. Vid årliga avstämningar har vi möjlighet att komma överens om korrigeringar av färdplanen för framtidens trivsamma småstad, säger Klas Bergström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer via länkarna till höger.

• Senast uppdaterad 7 jun 2018