Till undermeny Karta Kontakt

Utbildningsdag för att stärka digital kompetens i skola och förskola

2017-11-02

ITK-mässa Noah och Pontus från Alsike skola

Hampus Ekbom och Noah Castor och går i årskurs 7 i Alsike skola. De har tillverkat mekanismen i en racerbåt i en 3D-skrivare. Här visar de hur tekniken fungerar för Christina Johnsson, logoped på Elevhälsan och Pia Smårs, rektor Alsike skola. 

Tisdagen den 31 oktober arrangerades Knivstas IKT-mässa i kommunhuset. När skoleleverna njöt av höstlov vässade kommunens pedagoger sina kunskaper i informations- och kommunikationsteknik och lärde sig mer om hur den digitala tekniken kan användas i skolan och förskolan. 

Stärkt digital kompetens

IKT-mässan är en mötesplats för inspiration, lärande och praktiskt görande. Syftet är att uppmärksamma de läroplansförändringar som börjar gälla den 1 juli 2018 inom digital kompetens med föreläsningar, workshops och inspiration från lärare inom området. Drygt 500 personer deltog under dagen - bland annat lärare, förskollärare, fritidspedagoger och skolledare. I Tilassalen fanns en rad praktiska hands-on aktiviteter att ta del av och prova på – bland annat:

Elever från Alsike skola visade hur en 3D-printer fungerar och hur man använder den
Atea skola dukade upp ett makerspace där deltagarna fick bygga en robot som de sen fick programmera 
Pedagoger visade hur de använder programmering i förskolan - deltagarna fick pröva att programmera en Blue-Bot
Naturskolan visade hur geocaching kan användas i undervisningen
Deltagarna fick testa att filma och använda sig av Green Screen 

Iréne Edberg Gredelby förskola ITK-mässa
På Gredelby förskola har pedagoger och barn använt Blue-Bot – en liten robot som barnen kan lära sig programmera så att den till exempel följer en bana.  
–Det är viktigt att barn får förståelsen för att det är vi människor som bestämmer vad robotar ska göra, säger Iréne Edberg, Gredelby förskola. 


  • Senast uppdaterad 3 nov 2017