Till undermeny Karta Kontakt

Biltvätt

Tvätta bilen rätt – för miljöns skull. Biltvättmedel och smuts på bilen innehåller ämnen som förorenar vattendragen. Tänk på miljön och tvätta bilen i en miljöanpassad biltvätt eller i en ”Gör det själv-hall”.

Biltvättmedel och smuts på bilen innehåller ämnen som förorenar vattendragen. Föroreningarna består av tungmetaller och andra svårnedbrytbara kemikalier som kan bli kvar i marken och vattendragen under lång tid. Tänk på att vi ska lämna över vår miljö inte bara till nästa generation utan förhoppningsvis flera generationer efter det.

Bästa sättet att tvätta bilen

  • Biltvätt

    Det allra bästa för miljön är att tvätta bilen i en miljöanpassad biltvätt. Naturvårdsverket har ställt ganska höga krav på automatbiltvättar. Kraven gäller t ex att vattnet ska kunna återanvändas, föroreningar ska renas och slammet från biltvättarna omhändertas. Åk därför till en miljögodkänd biltvätt istället.

  • Gör-det-själv-hall

    Det näst bästa alternativet är att tvätta bilen i en ”Gör det själv-hall”. Tänk på att välja miljöanpassade bilvårdsprodukter!

  • Gräsmatta

    I sista hand kan du tvätta bilen på annan mark än asfalt, till exempel på gräsmattan.. Det sistnämnda är inte att rekommendera, men bättre än att tvätta på gatan eftersom det smutsiga vattnet i alla fall inte rinner ner i dagvattenbrunnen. Använd endast miljöanpassade produkter!

Undvik helt asfalterade ytor där spillvattnet rinner rakt ut i vattendrag eller dagvattenbrunn. Tvättvattnet kan även vara giftigt för till exempel hundar och andra djur, som kan få i sig detta av misstag.

Undvik därför också att tvätta bilen på grus- eller gräsplan. Smutsvattnet renas bara lite innan det samlas upp i dagvattnet. De föroreningarna försvinner heller inte utan lagras i gruset eller i gräset. Måste bilen tvättas på grus- eller gräsplaner så se till att använda handdiskmedel eller såpa, det minskar risken för en långsiktig miljöstörning.


  • Senast uppdaterad 27 jun 2017